Algeriet

 

 

Sommaren 2007 tillbringade min man och jag fem veckor i Algeriet. Det är ett mycket vackert land, som ligger i norra Afrika med kust mot Medelhavet. Invånarantalet är ca 33 miljoner, och det är Afrikas till ytan näststörsta land.  Befolkningen utgörs av berber och araber. Berberna är landets ursprungliga invånare. De kom dit redan för ca 3500 år sedan, och de härstammar från romare, fransmän och bysantiner (greker).

Min man är berber och kommer från en region i norra Algeriet, som heter Kabylien. Kabylien utgör ”le coeur d’Algerie” – Algeriets hjärta - och där bor nästan uteslutande berber. I stort sett alla berber i Algeriet är tvåspråkiga. De talar ett av de 30 berberspråken samt franska. Akbou heter staden som min man kommer ifrån. Den var från början en romersk boplats.  

 

 

Momo på väg ner i trädgården till sina föräldrars hus. Som ni märker, ser den väldigt sydeuropeisk ut med vinrankor växande över terrassen

Så här vacker var utsikten …

…från vårt sovrumsfönster.

 

Min svägerskas, Sabihas, barn: Babufer, 6 och Nourhan,3, två gulliga ungar, som tycker om att bli fotograferade.

Min underbara svärmor, Djamila, i sin nya berberiska festklänning

Så här ser det ut uppe i Atlasbergen…

… och så här på 3000 meters höjd.

En annan vacker plats är Béjaia…

…som ligger sex mil från Akbou vid Medelhavet.

Här finns en nationalpark, som bebos av apor.

 

På stranden i Béjaia kan man köpa te av försäljare…

…eller rida dromedar.

 

Förlovnings- och bröllopsfester är viktiga begivenheter i Algeriet. Förlovningsfesterna börjar tidigt på förmiddagen och slutar på kvällen, medan bröllopsfesterna vara i en – tre dagar. Det är kutym att alla kvinnor, som är bjudna till festen, ska gå till hårfrisörskan innan för att få en fin frisyr och make-up. Hårfrisörskorna är otroligt skickliga och fixar fram festfrisyrer med löshår och prydnader på 20 minuter, och de kan göra väldigt många olika festfrisyrer. En del av dem är fantastiskt fina, men en del av dem är enligt vårt svenska sätt att se det lite ”too much”. Men det är en högtidsstund, när alla kvinnor samlas hos frissan på förmiddagen och blir fina inför festen.  

 

Momos syster, Lamia, och jag på väg till bröllop.

Close-up av min frisyr

 

En blomstersmyckad bil på väg till bröllopet med brud och brudgum i.

 

Brudparet (ibland bara bruden) byter kläder, skor och smycken 5- 7 gånger under kvällen och visar upp sig för gästerna. Mannen betalar allt!

 

Momos adoptivsyster, Cahina, på sin förlovningsdag.

 

Tillbaka